Lokale publieke omroepen zijn kwetsbaar vanwege hun omvang en financiële afhankelijkheid van gemeentes. Het wetsvoorstel beoogt die kwetsbaarheden te verkleinen door de omvang van omroepen te vergroten en de financiering elders onder te brengen. De maatregelen zijn voldoende onderbouwd, maar de werkbaarheid is onvoldoende duidelijk. Ook de regeldrukberekening moet worden aangevuld. Dat schrijft ATR in een advies aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Probleemanalyse en oplossingsrichting

Nederland kent ruim 200 lokale publieke omroepen. Een aantal van die omroepen is klein tot heel klein. De professionaliteit en het programma-aanbod van vooral die kleinere omroepen staat onder druk. Daarom kiest het wetsvoorstel voor schaalvergroting en een versterkte samenwerking. Verder zijn de omroepen voor hun geld afhankelijk van de gemeentes waarover zij berichten. Dat blijkt soms problematisch. Het wetsvoorstel brengt om die reden de financiering van lokale publieke omroepen onder bij het ministerie van OCW.

Werkbaarheid en regeldruk

Het wetsvoorstel heeft gevolgen voor veel betrokkenen. De omroepen kunnen voor informatie over de wijzigingen terecht bij onder andere het Commissariaat voor de Media. De extra werkzaamheden voor de NLPO lijken te passen bij de huidige werkzaamheden. Maar of de maatregelen in het wetsvoorstel werkbaar zijn voor de omroepen en de NLPO, is niet benoemd in de toelichting. Verder zijn de gevolgen voor de regeldruk niet goed in kaart gebracht.


De formele titel van het wetsvoorstel is Voorstel van wet tot wijziging van de Mediawet 2008 in verband met de versterking van de uitvoering van de publieke mediaopdracht op lokaal niveau.