Regeldruksignalen melden

Heeft u als ondernemer, burger, professional of (vrijwilligers)organisatie last van onnodige regeldruk? 
Bijvoorbeeld omdat u tijd en geld moet investeren in het voldoen aan onnodige regels en verplichtingen van de overheid? Dan kunt u dit als signaal samen met uw branche- of sectororganisatie melden bij het Adviescollege toetsing regeldruk.  ATR beoordeelt alle binnenkomende signalen. Mogelijk kan uw signaal leiden tot een advies aan het kabinet over hoe het makkelijker kan.

Welke signalen kunnen wij in behandeling nemen?

Alle signalen bekijkt ATR serieus, maar we moeten kiezen waar we echt werk van maken. Daarom pakt ATR signalen op die gaan over:

1. (onnodige) tijdsbesteding of kosten voor een burger, bedrijf of professional om een verplichting uit wet- of regelgeving na te leven.

2. een knelpunt dat voor meerdere partijen relevant is. Een regeldruksignaal kent een algemeen belang, dat voor meerdere partijen resulteert in onnodige lasten, en dus niet gaat over slechts één unieke/specifieke organisatie, burger of professional.

3. een knelpunt als gevolg van verplichtingen uit nationale wet- of regelgeving, of uit beleidsregels van (nationale) toezichthouders of uitvoeringsorganisaties. Ook kan een regeldruksignaal gaan over de Nederlandse implementatie van Europese regelgeving.

Waarvoor is het meldpunt niet bedoeld?

•    Signalen over (ongewenste) bejegening door overheden 
•    Signalen die alleen gaan over regeldruk door regelgeving van decentrale overheden
•    Signalen over de hoogte van financiële lasten (belastingen/ heffingen/ leges/ …)
•    Signalen over bestuurlijke lasten (kosten en tijdsbesteding voor overheden en ambtenaren) 
Dergelijke signalen kunnen wij niet in behandeling nemen omdat deze buiten het adviesmandaat van ATR vallen.

Wat gebeurt er met uw melding?

Wij nemen na ontvangst van het regeldruksignaal contact met u op. Soms kunnen wij u meteen aangeven hoe wij met uw signaal aan de slag gaan. In andere gevallen vraagt de beoordeling meer tijd. Het kan ook voorkomen dat wij aanvullende informatie nodig hebben om het regeldruksignaal goed te kunnen beoordelen. 
Ook na de inhoudelijke beoordeling laten wij u weten hoe ATR verder zal omgaan met het signaal. Dit kan leiden tot bijvoorbeeld een advies aan de bewindspersoon. Ook kan het voorkomen dat ATR geen inhoudelijk vervolg geeft aan het signaal. Bijvoorbeeld omdat het buiten het adviesmandaat ligt. Ook daarover zullen wij u dan informeren. 

Welke informatie hebben wij nodig?

Om een signaal over onnodige (ervaren) regeldruk snel en goed te kunnen beoordelen heeft ATR specifieke informatie nodig over het knelpunt. Het gaat daarbij om informatie bij de volgende vragen: 
•    Om welke verplichting gaat het, en waarom is deze onnodig belastend? 
•    Uit welke nationale regelgeving (en welk artikel) volgt deze verplichting? 
•    Hoeveel tijd/euro’s kost de naleving van de verplichting?
•    Voor hoeveel partijen geldt de verplichting en hoe vaak is de verplichting aan de orde (frequentie)?
•    Wat is volgens u de beste oplossing voor het knelpunt? 
•    Is er over dit signaal al contact geweest met de overheid? Zo ja, wat is daarvan de uitkomst?